Brezžično izobraževalno omrežje EDUROAM

Šolski center Ravne na Koroškem, Gimnazija nudi zaposlenim in dijakom možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes http://www.arnes.si/dostop).

1.Kaj je Eduroam?


Storitev Eduroam omogoča dijakom in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši šoli in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam. Eduroam je zaščiteno omrežje, je varen, preprost in brezplačen brezžični dostop do svetovnega spleta. Postopek prijave in ves opravljen promet v času povezave sta šifrirana in preverjena s certifikati.
V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).
Omrežje je zasnovano tako, da lahko dijaki, študentje ali zaposleni dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju Eduroam. Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje. 

2. Tehnične zahteve za dostop


V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpira

  • Standard za brezžična omrežja:802.11a/b/g/n
  • Protokol overjanja:EAP-TTLS oz.Microsoft TTLS
  • Način šifriranja: AES (WPA2) ali TKIP (WPA)
  • Tuneliran protokol za overjanje: PAP

3. Navodila za priklop

Za povezavo v omrežje Eduroam potrebujete certifikat. Certifikat CA je potrebno predhodno prenesti na napravo.

Pri povezovanju v brezžično omrežje eduroam, najprej uporabnikova naprava preveri omrežje eduroam. Certifikat svojega domačega strežnika preveri s certifikatom, ki je nameščen na napravo. Šele potem se naprava avtenticira strežniku, tipično z uporabniškim imenom in geslom.

V odjemalcu so certifikat Eduroam.si CA ter samopodpisani certifikati Eduroam.si večjih organizacij. Naprava preveri omrežje eduroam tako, da preveri ali je certifikat strežnika priložen ali pa podpisan z Eduroam.si CA.

Podrobna navodila za namestitev najdete na naslovu www.eduroam.si in tukaj.

Po končani nastavitvi odjemalca je priporočljivo delovanje povezave najprej preizkusiti v matični organizaciji.

Pomagate pa si lahko tudi z prednastavljenimi programi za namestitev brezžičnega omrežja na vaši napravi eduroamCAT ali preprosteje poskenirajte QR kodo

Za uspešno prijavo v omrežje eduroam potrebujete veljavno uporabniško ime in geslo, ki ga pridobite na naši šoli. Dijaki pridobijo uporabniško ime in geslo ob vpisu v šolo oz. podajo zahtevek v začetku šolskega leta razredniku.

Dostop je veljaven za čas šolanja in omogoča dijakom dostop tudi do ostalih storitev – Arnes spletne učilnice, Office 365 in ostale storitve v Arnes AAI federaciji. Pri dostopu do interneta preko eduroam brezžičnega omrežja obstajajo pravila, ki se jih je potrebno držati.

Uporabniške podatke, spremembo gesla in prevzem identitete je mogoč na spletni strani SIO-MDM.

4. Pomoč  in kontaktna oseba

Kontaktna oseba je : Alojz Roter (Vzdrževanje učne tehnologije)

E-pošta:  alojz.roter@guest.arnes.si

(Visited 232 times, 1 visits today)