V petek, 29. 3. 2024 je v organizaciji Slovenskega filozofskega društva na Gimnaziji Ravne na Koroškem potekalo 17. državno tekmovanje v pisanju filozofskega eseja za srednješolce. Tekmovanja se je udeležilo 48 dijakinj in dijakov iz 21 slovenskih gimnazij.

Tekmovalci so pisali razpravljalni esej, dolg vsaj 600 besed. Pisanje je trajalo 120 minut. Izbirali so med po dvema trditvama iz večih tem iz področja filozofije, in sicer iz vprašanja stvarnosti, vprašanja spoznanja, vprašanja morale, iz teme posameznik in skupnost ter iz filozofije religije.

Uvodoma je tekmovalce nagovoril ravnatelj Gimnazije Ravne na Koroškem, g. Dragomir Benko, ki je poudaril pomembnost pouka filozofije v gimnazijah.

Ocenjevanje tekmovalnih esejev je vodil Andrej Adam. Potekalo je v dveh krogih. V prvem krogu so ocenjevalci brali vse eseje. Vsak esej je bil prebran dvakrat. Eseji, ki so po prvem krogu dosegli 40 točk ali več, so se uvrstili v naslednji krog in s tem kandidirali za srebrna in zlata priznanja.

Prejemniki zlatih priznanj so:

Luka BrdarGimnazija Novo mesto
Tjaša JeričGimnazija Ravne na Koroškem
Julija Valentar ZdovcGimnazija Ravne na Koroškem
Ema ŽeleznikGimnazija Bežigrad
Nadežda AlymovaGimnazija Šentvid
Nina BoštjančičGimnazija Ilirska Bistrica

Prejemniki srebrnih priznanj so:

Črt ČučkoII. gimnazija Maribor
Tine RoženGimnazija Ravne na Koroškem
Jaka KokolGimnazija Ravne na Koroškem
Izabela OstanekGimnazija Ledina
Urh MurGimnazija Kranj
Katarina Julija PipanGimnazija Bežigrad
Jure KrežeGESŠ Trbovlje
Arja Ela HvalaGimnazija Vič

Posebna zahvala gre tudi sponzorjem, ki so podprli tekmovanje in poskrbeli, da so prav vsi sodelujoči prejeli nekaj leposlovnih in strokovnih knjig:

  • Slovenska matica
  • Založba Krtina
  • Studia Humanitatis
  • Založba *Cf.
  • Založba Sanje
  • Založna ZRC SAZU
  • Beletrina

Hvala vsem sodelujočim mentoricam in mentorjem, tekmovalkam in tekmovalcem, ter Gimnaziji Ravne na Koroškem za soorganizacijo tekmovanja.

Dora Lenart, predsednica odbora SFD za tekmovanje iz pisanja eseja

(Visited 33 times, 1 visits today)