Ekskurzije v okviru gibanja Mladi raziskovalci Koroške – MRK so že tradicionalne, namenjene so mladim raziskovalcem in njihovim mentorjem. So priložnost za prijetno druženje in za pridobivanje novih spoznanj. Predstavljajo tudi nagrado za opravljeno delo, s tem želimo tudi poudariti pomen raziskovalnega dela na šolah.

Letos smo se odpravili v Krapino – Muzej krapinskih neandertalcev in glavno mesto Hrvaške – Zagreb.

Krapinskega pračloveka, znanstveno znanega kot Homo sapiens neanderthalensis, so odkrili davnega leta 1899, ko so se začele geološke in paleontološke raziskave na Hušnjakovem brdu v Krapini. Izkopavanja so trajala šest let (1899-1905) pod vodstvom profesorja Dragutina Gorjanovića-Krambergerja, znanega hrvaškega geologa, paleontologa in paleoantropologa. Njegova dela so pomembno prispevala k evropski in svetovni znanosti o fosilnem človeku.

Zagreb je glavno in največje mesto Republike Hrvaške, ki z okolico šteje preko milijon prebivalcev.

V Zagrebu je največja hrvaška univerza, tri zasebne univerze, hrvaška nacionalna akademija znanosti in umetnostiHAZU ter druge institucije nacionalnega pomena, kot so galerije, nacionalni muzeji, med katerimi je posebno atraktiven Tehnični muzej, Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski, Narodna in univerzitetna knjižnica, Zagrebški velesejem itd.

Bilo je prijetno in poučno.

Vabim dijake in učence, da se v tem šolskem letu vključite v raziskovalno dejavnost MRK 2024.

(Visited 323 times, 1 visits today)