Na Gimnaziji Novo mesto je v petek, 29. marca 2019, potekalo 15. državno tekmovanje v pisanju filozofskega eseja. Tekmovanja so se udeležili dijaki in dijakinje iz 17. gimnazij.

Tekmovalce in mentorje sta uvodoma pozdravila ravnateljica Gimnazije Novo mesto Mojca Lukšič in predsednik Slovenskega filozofskega društva dr. Tomaž Grušovnik, ki je poudaril velik pomen kakovostnega, argumentiranega in svobodnega razmišljanja, kar je temeljni cilj filozofije v gimnazijskem izobraževanju.

Nato so se tekmovalci posedli po učilnicah, kjer so – zelo podobno kot na maturi – lahko izbirali med 15 esejskimi naslovi iz petih filozofskih področij, za nameček pa še med dvema odlomkoma iz knjig Francoski testament in Angel.

Rezultati:

Prva nagrada: Neža Kadiš (Gimnazija Ravne na Koroškem), Katarina Lodrant (Gimnazija Ravne na Koroškem), David Golob (Gimnazija Kranj), Majna Resinovič (II. Gimnazija Maribor) in Ana Štuhec (II. Gimnazija Maribor).

Druga nagrada: Emanuel Kranjc (II. Gimnazija Maribor), Tilen Milošič (Gimnazija Ptuj), Laura Potočnik (Škofijska klasična gimnazija Ljubljana), Ana Jana Špiletič (Gimnazija Poljane) in Jana Ušen (I. Gimnazija Celje).

Tretja nagrada: Urška Mori (Gimnazija Ravne na Koroškem), Dan Dubokovič (Gimnazija Kranj), Juš Lesjak (Gimnazija Kranj), Filip Kokol (Glasbena in baletna gimnazija Maribor), Maša Kotnik (Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik), Ema Kuzman (Gimnazija Bežigrad), Julija Meszcelics (Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer) in Benjamin Virant (Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana).

Pohvala: Marija Bobič (Škofijska klasična gimnazija Ljubljana). Ada Kotar Celarc (Gimnazija Vič) in Svit Skobir Lampič (Gimnazija Vič).

(Visited 13 times, 1 visits today)